on line users

Cerca nel blog

giovedì 28 giugno 2012

CZESKA CHALKA Z RODZYNKAMI

Taka chalka to prawdziwa delicja np. na sniadanie. U nas wloskim zwyczajem sniadania sa raczej na slodko wiec chalka byla tu w sam raz. Z dodatkiem ulubionych domowych konfitur....
Przepis znalazlam u Kamili na blogu Ogrody babilonu,a pochodzi z ksiazki Dan'a Leader "Local Breads". Przepis ten jako pierwsza "odtworzyla " Agnieszka z blogu Bayaderka. I to tyle odnosnie praw autorskich a ponizej podaje przepis ;)



Skladniki :

- 210 g mleka (temp. pokojowa)
- 10 g swiezych drozdzy lub 5 g drozdzy instant (uzylam drozdzy instant)
- 2 zoltka
- 300 g maki pszennej typu 450
- 50 g niesolonego masla
- 45 g cukru
- szczypta soli
- 50 g rodzynek

Dodatkowo :

- 1 duze jajko
- okolo 20 g platkow mgdalow  (pominelam bo.... nie mialam )


Wykonanie :

Wszystkie skladniki na ciasto polaczyc ze soba, wyrabiajac recznie przez okolo 10 minut. Ciasto powinno byc dosc luzne. Wlozyc do lekko naoliwionej miski,przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia na okolo 1,5 godziny.
Po uplywie tego czasu wylozyc ciasto na stolnice, odgazowac- uderzajac piescia kilkakrotnie w ciasto i wyrobic podsypujac maka.
Ciasto podzielic na 3 rowne czesci, kazdy kawalek lekko oproszyc maka i rozwalkowac w walki. Z walkow nastepnie zaplesc warkocz, ktorego koncowki zalozyc pod spod.
Chalke ulozyc na blaszce wyscielonej papierem do pieczenia.

Z podanych wyzej dodatkowych skladnikow - rozmacic jajko. Posmarowac nim chalke i posypac platkami migdalowymi. Odstawic na okolo 40 minut do ponownego wyrosniecia w cieple i nieprzewiewne miejsce, az chalka podwoi swa objetosc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 °C, az chalka nabierze brazowego koloru.





mercoledì 27 giugno 2012

PIERSI KURCZAKA ALLA PIZZAIOLA

Piersi kurczaka inaczej niz dotychczas? No wlasnie,zastanawialm sie jak by tu je przyrzadzic, tak by zaserwowac cos nowego. Na stronie Butta la pasta znalazlam przepis na piersi kurczaka alla pizzaiola czyli niby pizza. Danie posmakowalo nam tak wiec moge je z czystym sumieniem polecic ;)



Skladniki :

- 1 podwojna  piers z kurczaka
- 10-12 pomidorkow koktajlowych
- 2 lyzeczki kaparow
- 2 lyzki oliwek (uzylam czarnych)
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz
- oregano

Wykonanie :

Piersi kurczaka kroimy w dosc duze paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwe, wrzucamy zabek czosnku. Dodajemy nastepnie przekrojone na pol pomidorki. Smazymy przez okolo 3 minuty po czym dodajemy pokrojone piersi kurczaka. Dusimy wszystko przez okolo 5 minut. Dodajemy kapary,oliwki i oregano. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze az mieso calkowicie bedzie miekkie. Serwujemy na cieplo.




lunedì 25 giugno 2012

KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Z przeslodkich brzoskwin jakimi mnie obdarowano zrobilam nie tylko aromatyczna (bo z dodatkiem rozmarynu) konfiture, ale i ciasto . Delektowalismy sie nim i to nie tylko dlatego, ze dawno nie robilam ciasta kruchego :) Polecam, bo ciacho naprawde jest pyszne !




Skladniki :

Na ciasto kruche :

- 2 szklanki maki razowej
- 1 szklanka maki pszennej
- 250 g masla
- 1 szklanka brazowego cukru 
- 2 zoltka
- 3 lyzki jogurtu greckiego


Na nadzienie :

- 1,5 kg- 2 kg brzoskwin
- kilka lyzek cukru brazowego (opcjonalnie)
- 2-3 lyzki bulki tartej

Z podanych skladnikow na ciasto kruche wyrobic ciasto. Podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do lodowki na minimum 30 minut, druga czesc natomiast wlozyc do zamrazarki.
Po uplywie 30 minut wyciagnac ciasto z lodowki. Rozwalkowac pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia tak by przybrala forme blaszki, w ktorej ciasto bedzie pieczone. Wlozyc rozwalkowana czesc do blaszki. Piec przez 20 minut w temp. 200 °C. Po uplywie tego czasu wyciagnac z piekarnika blaszke i na podpieczonym spodzie wysypac bulke tarta (dzieki temu spod nie namoknie podczas pieczenia sokiem z brzoskwin) a nastepnie rozlozyc brzoskwinie. Posypac cukrem - jesli brzoskwinie nie sa wystarczajaco slodkie. Na rozlozonych owocach zetrzec na tarce pozostala czesc ciasta wyjeta z zamrazarki. 
Wsadzic ciasto do piekarnika na kolejne 45 minut , piekac w temp. 180 °C.



giovedì 21 giugno 2012

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z ROZMARYNEM

 Obdarowano mnie niedawno skrzynka przepysznych i slodkich brzoskwin. Wiedzialam,ze nie damy rady ich zjesc bez przetwarzania (w upale jaki u nas panuje szybko by sie zepsuly). Postanowilam wiec czesc z nich zamknac w sloiki :) Przedsiewziecie sie udalo. Jestem naprawde zadowolona z efektu ! Jednoskladnikowa praktycznie konfitura z dodatkiem rozmarynu, ktory to niesamowicie barwi smak ..... Polecam, i tyle !
Przepis podpatrzylam na tej stronie, podaje go jednak w proporcjach jakie sama zastosowalam.



Skladniki :

- 2 kg brzoskwin
- 1 cytryna
- 0,5 kg cukru
- 2 galazki rozmarynu

Wykonanie :

Brzoskwinie umyc,usunac z nich pestki. Wlozyc do garnka, w ktorym bedzie przygotowywana konfitura i zasypac je cukrem. Garnek wlozyc na godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac i na wolnym ogniu smazyc konfiture czesto mieszajac. Sok, ktory wczesniej "puscily" owoce powoli zacznie sie wchlaniac. Po uplywie okolo pol godziny dodac galazki rozmarynu * i sok wycisniety z cytryny. Smazyc jeszce przez dalsze pol godziny.Ja moja konfiture dodatkowo lekko rozgniotlam .
Gotowa konfiture przekladamy do wysterylizowanych sloiczkow, zakrecamy i odwracamy do gory dnem.


najlepiej jesli rozmaryn wlozymy  do gazy lub muslinowego woreczka by moc go pozniej z latwoscia wylowic.







lunedì 18 giugno 2012

SALATKA Z PIECZONEGO BAKLAZANA

Kolejna nieskomplikowana a smaczna salatka, ktora doskonale nadaje sie takze na przystawke.
Moze znajdzie wielbicieli :)




Skladniki :

- 2 baklazany
- 1 duza lub 2 male czerwone cebule
- oliwa z oliwek extra vergine
- oregano
- sol i pieprz
- odrobina octu z czerwonego wina

Wykonanie :

Baklazany umyc,pokroic w gruba kostke i zostawic w durszlaku na godzine (w ten sposob pozbywamy sie z baklazana goryczki).Po uplywie tego czasu odsaczamy baklazana z resztek soku. 
Cebule kroimy w piorka.
Na blaszce (lub w innym naczyniu do zapiekania) wykladamy baklazana wymieszanego z cebula. Polewamy nitka oliwy z oliwek. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Zapiekamy w temp. 200 °C przez okolo 30 minut
Upieczone warzywa przekladamy do miseczki, doprawiamy do smaku oregano, ewentualnie sola i pieprzem , dodajemy odrobine octu i oliwy. 
Salatke taka mozna serwowac zarowno na cieplojak i na zimno- obie wersje sa smaczne.



venerdì 15 giugno 2012

FAVE A BUGGHIUNEDDU CZYLI GOTOWANY BOB PO SYCYLIJSKU

Zwrot "bugghiuneddu" oznacza w dialekcie sycylijskim "gotowany" (w j. wloskim - bollito)
Jest to kolejny przepis kuchni sycylijskiej z gatunku - prosciej byc nie moze ;) Po prostu gotowany bob odpowiednio doprawiony. I tylko tyle :) I az tyle !




Skladniki :

- ugotowany bob
- oregano
- oliwa z oliwek extravergine
- sol i pieprz

Wykonanie :

Ugotowany bob wymieszac w miseczce z oregano, doprawic sola i pieprzem. Polac oliwa z oliwek. Wymieszac i juz mozna serwowac .




giovedì 14 giugno 2012

SALATKA LIPARYJSKA

Jak wiesc niesie -  salatka ta jest specjalnoscia Wysp Liparyjskich. Pewnie to za sprawa kaparow, ktore to w dosc duzej ilosci  sa dodawane do salatki.
Salatka ta w kazdym razie jest dobra przekaska na upalne dni . Kto wie, moze znajdzie sie w stalym menu imprez ?
Jesli ktos ma ochote i zna j. wloski to tak dla porownania  tutaj moze przeczytac informacje na temat Wysp Liparyjskich w dialekcie sycylijskim ;)




Skladniki :

- pomidory
- jajka ugotowane na twardo
- kapary
- czerwona cebula
- soli pieprz
-  oliwa z oliwek
- odrobina  bialego octu (opcjonalnie)

Wykonanie :

Na polmisku lub bezposrednio na talerzykach poukladac (wg wlasnej fantazji i upodoban) pokrojone pomidory, jajka i cebule . Obsypac kaparami z zalewy. Posolic i popieprzyc a na koncu polac oliwa (mozna dodac odrobine octu z bialego wina).





mercoledì 13 giugno 2012

PEPERONI ARROSTITI CZYLI PIECZONE PAPRYKI

Danie to jest wlasciwie jednoskladnikowe. Wystarczy miec kilka papryk, sol, pieprz i oliwe z oliwek z pierwszego tloczenia. Papryke najlepiej zgrilowac- wowczas smak dania bedzie zdecydowanie lepszy. Mozna tez papryki upiec, tak jak ja to tym razem zrobilam.
 Wlasciwie to mozna by chyba ponizsza potrawe nazwac salatka z papryki (?) o ile istnieja jakies normy przewidziane dla salatek ;)
Peperoni arrostiti spozywamy zazwyczaj w okresie letnim a ten juz sie u nas najwyrazniej rozpoczal (temperatury zdolaly przekroczyc 30 °C). Moga one  stanowic zarowno  samodzielne danie zjadane z chlebem lub jako dodatek do dan miesnych czy rybnych. Dodatkowym plusem jest jak to  zwykle w kuchni wloskiego poludnia bywa - prostota dania pod wzgledem skladnikow jak i wykonania.


Skladniki :

- 6 papryk 
- 2 zabki czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine
- odrobina octu z bialego wina

Wykonanie :

Papryki umyc. Zgrilowac. Jesli chcemy upiec w piekarniku- papryki ukladamy na blaszce wylozonej folia aluminiowa i pieczemy okolo 40 minut w temp. 200 °C. Gdy skorka papryk lekko sie przypiecze - wylaczamy piekarnik .


Gdy papryki ostygna sciagamy z nich skorke,otwieramy, usuwamy nasiona po czym kroimy w paski (papryki sa tak miekkie,ze sie wlasciwie same rozrywaja bez krojenia).
Pokrojone papryki wkladamy do miseczki, nadmiar soku mozna odlac. Dodajemy sol i pieprz do smaku oraz pokrojone zabki czosnku. Zalewamy oliwa z oliwek  dodajac odrobine octu. Mieszamy i zostawiamy przed podaniem w lodowce do schlodzenia.

Buon appetito !




A obecnie zajadamy sie bardzo swoistymi brzoskwiniami, ktore wystepuje wylacznie  na Sycylii w strefie wokol Etny - sa to tzw. pesche tabacchiere (brzoskwinie- tabaki) o charakterystycznym splaszczonym ksztalcie i przeslodkim smaku:)



martedì 12 giugno 2012

SALATKA Z RUKOLA I TRUSKAWKAMI Z SOSEM BALSAMICZNYM

Nie jadlam jeszcze truskawek w polaczeniu z jakimkolwiek typem salaty. Truskawki zawsze konsumowalam na slodko.Do czasu. Pewnego dnia zrobilam risotto z truskawkami. Bylo to moje pierwsze spotkanie z truskawkami w wersji wytrawnej. Po mieszanych uczuciach co do wykorzystania tych owocow w takowej wersji dalam sobie spokoj i porzucilam poszukiwanie wymyslnych doznan kulinarnych. No, ale salatki z truskawkami kusily ....  By uczynic wiec zadosc mojej ciekawosci (kulinarnej) poprzegladalam sobie rozne propozycje salatkowe z truskawkami w roli glownej i wykombinowalam sobie tym samym pasujaca moim upodobaniom wersje.




Skladniki :

- truskawki
- rukola
- orzeszki pinii

Na sos balsamiczny :

- 2 lyzki oliwy z oliwek 
- 1 lyzka miodu
- 0,5 lyzki octu balsamicznego

Wwszystkie skladniki dobrze ze soba wymieszac.

Wykonanie :

Dobrze wyplukana rukole ulozyc na talerzu (talerzach), w ktorm salatka bedzie serwowana. Na rukoli wylozyc pokrojone w plastry truskawki. Posypac wszystko uprazonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.
Calosc polac przygotowanym sosem balsamicznym.





Z uwagi na dzisiejszy mecz zaprezentuje granite w naszych narodowych barwach ;) Smak granity- migdalowo- truskawkowy. Nie musze chyba pisac jak smaczna byla.... Najlepsze granity znajdziecie tylko  na Sycylii ;)






mercoledì 6 giugno 2012

OWSIANO - RODZYNKOWE CIASTECZKA


Smaczne, aczkolwiek dosc kaloryczne ciasteczka. Pomimo zawartosci platkow owsianych zdobyly uznanie najmlodszych degustatorow ;)
Przepis znaleziony tutaj.


Skladniki : 

-225 miekiego masla
-225 g cukru (dalam 180 g)
- 170 g mleka skondensowanego (cala tubka)
- 200 g platkow owsianych
- 150 g maki samorosnacej*
- 1 lyzeczka cynamonu
- 150 g rodzynek

* dalam 150 g maki pszennej + 1 lyzeczke proszku do pieczenia

Wykonanie :

W miseczce ubic mikserem rozpuszczone maslo, cukier i mleko skondensowane. Dodac make, platki owsiane i cynamon. Zagniesc. Na koncu dodac rodzynki. 
Mase na ciasteczka wlozyc do lodowki na okolo 30 minut. Po tym czasie wyjac i z ciasta formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulki  lekko splaszczac dlonia (nie dociskac zbyt mocno) i ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 ° C.



venerdì 1 giugno 2012

SERNIK Z NUTA ESPRESSO

Oto jeden z najprostszych do wykonania sernikow. Wystarczy zmiksowac skladniki, wsadzic do piekarnika i cierpliwie czekac  :) Dodatek espresso zapewne ucieszy milosnikow kawy. Upieczony nie w tradycyjnej, okraglej formie a w kwadratowej (tak by przelamac konwenanse :)) - nie w ksztalcie wszak rzecz ;)





Skladniki :

Na spod :

- okolo 12 herbatnikow 

Masa serowa :

- 500 g sera na serniki (uzylam quark)
- 3 jajka
- puszka mleka skondensowanego (okolo 400 g)
- 4 lyzki swiezo zaparzonego espresso
- 1 czubata lyzka maki ziemniaczanej


Wykonanie :

Kwadratowa blaszke  (20x20 cm) wylozyc papierem do pieczenia. Na dnie ulozyc herbatniki.
Wszystkie skladniki na mase serowa- tj. : ser, jajka, mleko skondensowane, espresso i make - dobrze zmiksowac.
 Mase wylozyc na herbatniki. Piec w temp. 180 ° C przez okolo 45-50 minut.