Mój torcik na bazie ciasta francuskiego posiada w swym składzie oprócz cukinii także ser stracchino o niezwykle kremowej konsystencji oraz coppa stagionata czyli surową, podsuszaną wędlinę wykrawaną z łopatki wieprzowej. Oczywiscie coppa stagionata może być z powodzeniem zastąpiona surową szynką lub też szynką gotowaną.
Zapraszam !
Skladniki :
- opakowanie ciasta francuskiego (okrągłego)
- 1 duża cukinia
- 100 g sera stracchino
- około 6 plasterków coppa stagionata lub surowej szynki
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Wykonanie :
Cukinię umyć i pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać około 3 łyżek oliwy. Dodać ząbek czosnku. Gdy czosnek sie zarumieni dodać pokrojoną cukinię. Smażyć aż cukinia będzie al dente. Pod koniec smażenia posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać przesmażoną cukinię z serem stracchino. Odstawić całość do ostygnięcia.
Przygotować okrągłą formę do pieczenia o średnicy 21 cm. Formę wyścielamy ciastem francuskim tak by brzegi ciasta pozostały na zewnątrz formy. Na dnie ciasta wykładamy przygotowaną wcześniej, ostygniętą cukinię. Na farszu wykładamy plasterki wędliny coppa lub surowej szynki. Brzegi ciasta francuskiego wykładamy do wewnątrz.
Przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut.
Danie to można serwować zarówno gorące jak i zimne.
Buon appetito !