Kto lubi marchewkowe wypieki temu z pewnoscia posmakuja te placuszki. Mozna by je spokojnie zaliczyc do tzw. zdrowych czy tez dietetycznych poniewaz sa smazone bez tluszczu. Dobre na deser czy przekaske.Polecam :)
Przepis znaleziony na blogu Alida's kitchen.
Skladniki :
- 1 i 1/2 szklanki maki razowej lub pszennej
- 3 lyzki brazowego cukru
- 2 lyzeczki cynamonu
- 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia (dalam 1 lyzeczke)
- 1/2 lyzeczki sody
- 1/4 lyzeczki soli
- 1 szklanka maslanki (uzylam jogurtu naturalnego)
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 1 lyzka oleju rzepakowego
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki startej marchewki (okolo 3-4 marchewki)
- 1/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich lub rodzynek
Wykonanie :
W miseczce wymieszac make,cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sode i sol.
W drugiej miseczce wymieszac maslanke (jogurt), jajka,olej i ekstrakt.
Polaczyc zawartosc obu miseczek. Na koniec wmieszac marchewke i orzechy. Jeszcze raz wymieszac. Zostawic "ciasto" na okolo 10 minut po czym smazyc placuszki (smazylam bez tluszczu na patelni ceramicznej).
on line users
Cerca nel blog
mercoledì 30 maggio 2012
martedì 29 maggio 2012
TENERUMI IN BIANCO
Zapowiedziane we wczesniejszym poscie "tenerumi in bianco" sa najprostszym sposobem na przygotowanie tego smacznego warzywa. Przypominam,ze tenerumi to lisce , paczki i pedy dlugiej cukinii (cucuzza longa) odmiany rosnacej na Sycylii. Tenerumi in bianco sa zazwyczaj dodatkiem do dan miesnych. Na upartego moga stanowic glowny posilek - np. dla bedacych na diecie lub w przypadku gdy pani domu nie ma ochoty stac zbyt dlugo przy garach ;)
Skladniki :
- 2 peki tenerumi
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sol i pieprz
- peperoncino (opcjonalnie)
Wykonanie :
Dobrze oczyszczone tenerumi wrzucamy do wrzacej , osolonej wody . Gotujemy do miekkosci. Odsaczamy na durszlaku. Przekladamy do miseczki. Po ostygnieciu zalewamy niewielka iloscia oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek,sol i pieprz oraz pikantne peperoncino do smaku. Mieszamy i mozemy serwowac.
Buon appetito !
Skladniki :
- 2 peki tenerumi
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sol i pieprz
- peperoncino (opcjonalnie)
Wykonanie :
Dobrze oczyszczone tenerumi wrzucamy do wrzacej , osolonej wody . Gotujemy do miekkosci. Odsaczamy na durszlaku. Przekladamy do miseczki. Po ostygnieciu zalewamy niewielka iloscia oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek,sol i pieprz oraz pikantne peperoncino do smaku. Mieszamy i mozemy serwowac.
Buon appetito !
Etykiety:
dodatki (contorno),
kuchnia sycylijska,
tenerumi
giovedì 24 maggio 2012
PROSTO Z PALERMO - MINESTRA DI TENERUMI
Minestra di tenerumi to po prostu zupa z tenerumi. Moze wypadaloby zaczac od tego co to sa te zagadkowe "tenerumi". Mianem tym okresla sie liscie, nierozwiniete paczki kwiatow i pedy dlugiej cukinii ( w dialekcie - cucuzze longhe) zwane bardziej profesjonalnie - zucca serpente di Sicilia.
Z powyzszych tenerumi zrobilam to pyszne i dietetyczne danie rodem z Palermo. Wlasnie tam najbardziej popularne sa tenerumi i minestra di tenerumi jest najbardziej popularnym sposobem ich wykorzystania.
W "naszej" czesci Sycylii - z tego co sie dowiedzialam- tenerumi podaje sie ugotowane z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku czyli in bianco. Ale o tym w innym poscie :)
W Polsce z pewnoscia tenerumi i dluga cukinia (cucuzza longa) sa nieosiagalne. Z tego co mi wiadomo w innych regionach Wloch tez sa z tym problemy.
Ponizej zdjecie dlugiej cukini pochodzace z netu (ja jeszcze w tym sezonie nie kupilam).
Skladniki :
- 3 peki tenerumi
- 300 g pomidorow
- 2 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- spaghetti
- woda
- sol i pieprz
- troche cukru
Wykonanie :
W garnku, w ktorym bedziemy gotowac zupe, podgrzac oliwe. Dodac zabki czosnku. Gdy te sie zarumienia dodac umyte i pokrojone pomidory. Dodac sol do smaku i troche cukru (ja dalam okolo pol lyzeczki).Dusic wszystko razem . Procedura jest tu taka sama jak przy przygotowywaniu salsy pomidorowej.
Gdy pomidory zmiekna dodajemy wode w ilosci takiej - jaka konsystencje zupy chcemy uzyskac (dalam okolo 2 litrow).
Gdy woda zacznie wrzec wrzucamy do garnka polamane spaghetti i porwane liscie tenerumi. Solimy i pieprzymy do smaku.
Gdy spaghetti beda miekkie wylaczamy gaz i serwujemy goraca zupe. Juz na talerzach polewamy nitka oliwy z oliwek.
Z powyzszych tenerumi zrobilam to pyszne i dietetyczne danie rodem z Palermo. Wlasnie tam najbardziej popularne sa tenerumi i minestra di tenerumi jest najbardziej popularnym sposobem ich wykorzystania.
W "naszej" czesci Sycylii - z tego co sie dowiedzialam- tenerumi podaje sie ugotowane z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku czyli in bianco. Ale o tym w innym poscie :)
W Polsce z pewnoscia tenerumi i dluga cukinia (cucuzza longa) sa nieosiagalne. Z tego co mi wiadomo w innych regionach Wloch tez sa z tym problemy.
Ponizej zdjecie dlugiej cukini pochodzace z netu (ja jeszcze w tym sezonie nie kupilam).
Skladniki :
- 3 peki tenerumi
- 300 g pomidorow
- 2 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- spaghetti
- woda
- sol i pieprz
- troche cukru
Wykonanie :
W garnku, w ktorym bedziemy gotowac zupe, podgrzac oliwe. Dodac zabki czosnku. Gdy te sie zarumienia dodac umyte i pokrojone pomidory. Dodac sol do smaku i troche cukru (ja dalam okolo pol lyzeczki).Dusic wszystko razem . Procedura jest tu taka sama jak przy przygotowywaniu salsy pomidorowej.
Gdy pomidory zmiekna dodajemy wode w ilosci takiej - jaka konsystencje zupy chcemy uzyskac (dalam okolo 2 litrow).
Gdy woda zacznie wrzec wrzucamy do garnka polamane spaghetti i porwane liscie tenerumi. Solimy i pieprzymy do smaku.
Gdy spaghetti beda miekkie wylaczamy gaz i serwujemy goraca zupe. Juz na talerzach polewamy nitka oliwy z oliwek.
Etykiety:
kuchnia sycylijska,
Kuchnia wloska,
tenerumi,
zupy (minestre)
domenica 20 maggio 2012
RISOTTO ALLE FRAGOLE CZYLI RISOTTO Z TRUSKAWKAMI
Danie zdecydowanie dla wielbicieli nowych smakow i poszukiwaczy nietuzinkowych doznan kulinarnych.
Mnie zaciekawilo poniewaz nigdy nie jadlam truskawek w wersji wytrawnej. Chcialam sprawdzic. Zrobilam , zjadlam, przyznam jednak, ze wole truskawki w wersji slodkiej.
Przepis znalazlam w czasopismie "Donna moderna",podaje go jednak z dokonanymi przeze mnie zmianami.
Skladniki :
Proporcje dla 2 osob :
- 200 g ryzu arborio
- 1 cebulka dymka
- 200 g truskawek
- okolo 1/3 kieliszka wina rosè ( umnie vino rosato)
- okolo 0,5 l lekko osolonej wody
- pieprz i sol
- 3 lyzki masla
- parmezan
Wykonanie :
Truskawki oczyscic z szypulek i oplukac. 3/4 truskawek rozgniesc a pozostale zachowac w calosci do dekoracji.
Na patelni rozgrzac lyzke masla i wrzucic pokrojona cebulke. Dusic przez chwile po czym dodac ryz. Przesmazyc razem przez okolo 3 minuty . Zalac winem i mieszac az wyparuje. Dodac rozgniecione truskawki, troche wody i dusic podlewajac od czasu do czasu woda. Gdy ryz bedzie miekki dodac reszte masla (2 lyzki), parmezan i dobrze wymieszac.
Risotto serwowac przybrane pozostalymi truskawkami.
Buon appetito !
Mnie zaciekawilo poniewaz nigdy nie jadlam truskawek w wersji wytrawnej. Chcialam sprawdzic. Zrobilam , zjadlam, przyznam jednak, ze wole truskawki w wersji slodkiej.
Przepis znalazlam w czasopismie "Donna moderna",podaje go jednak z dokonanymi przeze mnie zmianami.
Skladniki :
Proporcje dla 2 osob :
- 200 g ryzu arborio
- 1 cebulka dymka
- 200 g truskawek
- okolo 1/3 kieliszka wina rosè ( umnie vino rosato)
- okolo 0,5 l lekko osolonej wody
- pieprz i sol
- 3 lyzki masla
- parmezan
Wykonanie :
Truskawki oczyscic z szypulek i oplukac. 3/4 truskawek rozgniesc a pozostale zachowac w calosci do dekoracji.
Na patelni rozgrzac lyzke masla i wrzucic pokrojona cebulke. Dusic przez chwile po czym dodac ryz. Przesmazyc razem przez okolo 3 minuty . Zalac winem i mieszac az wyparuje. Dodac rozgniecione truskawki, troche wody i dusic podlewajac od czasu do czasu woda. Gdy ryz bedzie miekki dodac reszte masla (2 lyzki), parmezan i dobrze wymieszac.
Risotto serwowac przybrane pozostalymi truskawkami.
Buon appetito !
Etykiety:
Kuchnia wloska,
risotto,
ryz (riso),
truskawki (fragole)
venerdì 18 maggio 2012
SERNIK Z BITA SMIETANA
Uwielbiam serniki i choc nie mam niestety dostepu do polskiego twarogu i tak probuje je piec.
Sernik z bita smietana znalazlam u Kamili na blogu Ogrody Babilonu. Upieklam, skosztowalam i .....musze powiedziec , ze to taki sernikowy "must have" ;) Polecam !|
Skladniki :
-1 kg twarogu sernikowego (ja uzylam Quark)
- 10 jaj
- 500 ml smietany kremowki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 lyzka ekstraktu z wanilii
- 250 g herbatnikow maslanych
- szczypta soli
Wykonanie :
Bialka oddzielic od zoltek i ubic z sola. Do ubitych bialek dodac cukier i ubijac az ten sie rozpusci, nastepnie dodac zoltka i dalej ubijac, dodac ser, ekstrakt oraz budyn i wymieszac az masy sie polacza.
Ubic smietane i delikatnie polaczyc z masa serowa.
Na wylozonej papierem do pieczenia blaszce ulozyc warstwe herbatnikow. Wylac na wierzch mase serowa i piec przez 35 minut w temperaturze 200 ° C a nastepnie przez 25 minut w temperaturze 180 ° C.
Kroic po ostudzeniu.
Sernik z bita smietana znalazlam u Kamili na blogu Ogrody Babilonu. Upieklam, skosztowalam i .....musze powiedziec , ze to taki sernikowy "must have" ;) Polecam !|
Skladniki :
-1 kg twarogu sernikowego (ja uzylam Quark)
- 10 jaj
- 500 ml smietany kremowki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 lyzka ekstraktu z wanilii
- 250 g herbatnikow maslanych
- szczypta soli
Wykonanie :
Bialka oddzielic od zoltek i ubic z sola. Do ubitych bialek dodac cukier i ubijac az ten sie rozpusci, nastepnie dodac zoltka i dalej ubijac, dodac ser, ekstrakt oraz budyn i wymieszac az masy sie polacza.
Ubic smietane i delikatnie polaczyc z masa serowa.
Na wylozonej papierem do pieczenia blaszce ulozyc warstwe herbatnikow. Wylac na wierzch mase serowa i piec przez 35 minut w temperaturze 200 ° C a nastepnie przez 25 minut w temperaturze 180 ° C.
Kroic po ostudzeniu.
Etykiety:
ciasta,
serniki,
wielkanoc (Pasqua)
mercoledì 16 maggio 2012
RISOTTO CON CARCIOFI E MORTADELLA CZYLI RISOTTO Z KARCZOCHAMI I MORTADELLA
Dzisiaj zalegly juz (niestety) wpis. Zalegly bo sezon na karczochy juz sie skonczyl a ja z tych ostatnich dostepnych na rynku (ktorych to liscie sa juz twarde) zrobilam risooto. Wykorzystalam tu serca karczocha, ktore sa w miare miekkie nawet na koniec karczochowego sezonu.
Skladniki :
Skladniki na 4 osoby
Wykonanie :
Buon appetito !
Skladniki :
Skladniki na 4 osoby
- 400 g ryzu arborio
- 4 -5 karczochow
- polowa kieliszka bialego wina
- 100 g mortadelli
- mala szalotka
- okolo 1,5 litra bulionu lub wywaru warzywnego
- soli pieprz
- troche oliwy z oliwek
- 2 lyzki masla
- parmezan do posypaniaWykonanie :
Z karczocha wycinamy serca (patrz post tutaj ).
Na patelni rozgrzewamy oliwe, wrzucamy nastepnie posiekana drobno szalotke i serca karczocha. Dusimy razem okolo 5 minut. Nastepnie zalewamy bialym winem i dalej smazymy (bez przykrycia) az wino wyparuje.
Dodajemy ryz i chwile smazymy wszystko razem po czym powoli dodajemy bulion (wywar warzywny) , dodajac do momentu az ryz bedzie wystarczajaco miekki .
Pod koniec gotowania, gdy ryz juz zmieknie dodajemy maslo i pokrojona mortadelle.
Posypujemy parmezanem, dobrze mieszamy i mozemy serwowac danie.
Buon appetito !
Etykiety:
karczochy (carciofi),
Kuchnia wloska,
risotto,
ryz (riso)
martedì 15 maggio 2012
CIASTO Z CUKINIA
To chyba najlepsze ciasto z cukinia jakie jadlam ! Lekkie, puszyste i aromatyczne. Co tam bede pisac- lepiej upieczcie i sami sprobujcie ;)
Przepis znalazlam u Tiny na blogu Flourtrader.
Skladniki :
Wykonanie :
W jednej miseczce wymieszac razem make, cynamon, sode, proszek do pieczenia, szczypte soli i orzechy.
W drugiej misce zmiksowac jajka z cukrem. Dodac olej roslinny, rum, ekstrakt waniliowy i miod.Nastepnie dodac zawartosc pierwszej miseczki (masa sucha).Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Na koncu wmieszac do masy starta cukinie.
Piec okolo 45 minut w temp. 180 ° C. Ja pieklam w kwadratowej blaszce o wymiarach 22 x 22 cm.
Przepis znalazlam u Tiny na blogu Flourtrader.
Skladniki :
- 1 lyzka miodu (uzylam wielokwiatowego)
- 1 lyzka brazowego rumu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roslinnego
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1 lyzeczka sody
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
- 2 szklanki startej cukini (okolo 2 cukinie)
Na polewe :
- gorzka czekolada
- slodka smietanka
- rum (opcjonalnie)
W jednej miseczce wymieszac razem make, cynamon, sode, proszek do pieczenia, szczypte soli i orzechy.
W drugiej misce zmiksowac jajka z cukrem. Dodac olej roslinny, rum, ekstrakt waniliowy i miod.Nastepnie dodac zawartosc pierwszej miseczki (masa sucha).Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Na koncu wmieszac do masy starta cukinie.
Piec okolo 45 minut w temp. 180 ° C. Ja pieklam w kwadratowej blaszce o wymiarach 22 x 22 cm.
FILETTI DI TONNO GRIGLIATI CON CIPOLLATA CZYLI GRILOWANE FILETY Z TUNCZYKA Z JARZYNKA CEBULOWA
Zastanawialam sie jak by na j. polski przetlumaczyc slowo "cipollata". I znalazlam - jarzynka cebulowa- to chyba najbardziej trafne okreslenie. Prosta bo wlasciwie jednoskladnikowa jarzynka zwana jest w dialekcie sycylijskim "cipuddata". Fajny to dodatek. Nadaje sie do dan rybnych jak i miesnych a w dodatku - jak to w wiekszosci dan sycylijskich bywa- jest szybka i latwa w przygotowaniu.
Ja moja "cipollate" podalam z grilowanymi stekami z tunczyka.
Skladniki :
Wykonanie :
Buon appetito !
Ja moja "cipollate" podalam z grilowanymi stekami z tunczyka.
Skladniki :
- steki z tunczyka
Na "cipollate" :
- 3- 4 srednie cebule
- 2 lyzki cukru
- 2 lyzki octu z czerwonego wina
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie :
Cebule obrac i pokroic w talarki. Wrzucic na rozgrzany olej lub oliwe. Dusic pod przykryciem do czasu az bedzie miekka.
Pod koniec duszenia dodajemy cukier i ocet. Chwile jeszcze dusimy az ocet wyparuje.Dodajemy do smaku sol i pieprz.
Steki zgrilowac. Serwowac z przygotowana jarzynka cebulowa.
martedì 8 maggio 2012
LIKIER TRUSKAWKOWY
Truskawkowe szalenstwo juz rozpoczete! Slodziutkie truskaweczki najchetniej jemy bez zadnych dodatkow ( tak tez najzdrowiej) . Od czasu do czasu jednak pokusze sie na jakies ciasto czy koktajl (frullato). Tym razem do mojej gamy przepisow na wykorzystanie truskawek dodalam jeszcze jeden- przepis na przepyszny likier, ktory to znalazlam na blogu u Evy. Urzekl mnie swoja barwa a jak juz zrobilam i sprobowalam - takze i smakiem ;) Szczerze polecam !
Skladniki :
Wykonanie :
Skladniki :
- 350 ml wina typu "rosè" (rozowe wino)
- 250 g cukru
- 300 g truskawek
- 100 ml wodki lub brandy
Wykonanie :
Truskawki oczyscic z szypulek i dobrze wyplukac. Odsaczyc na durszlaku i poprzekrajac na 4 czesci.
Wino podgrzac na malym ogniu ( nie doprowadzac do wrzenia).
Truskawki przelozyc do sloika lub innego szklanego naczynia, zalac cieplym winem i odstawic na 48 godzin.
Po uplywie tego czasu odcedzic powstaly plyn np. przez lniana sciereczke dobrze ja wyciskajac (truskawki oczywiscie nie dodajemy juz do przyrzadzanego likieru).
Podgrzac nastepnie , dodac cukier i mieszac az ten sie rozpusci. Odstawic az ostygnie, dodac wodke lub brandy i przelac do butelki.
Etykiety:
nalewki i likiery,
truskawki (fragole)
domenica 6 maggio 2012
GHIACCIOLI ALL'ARANCIA CZYLI POMARANCZOWE LIZAKI LODOWE
Najlepszym deserem na cieple lub upalne dni sa ( w moim skromnym przekonaniu) lody.
By sprawic dzieciom radosc przygotowalam tzw. ghiaccioli czyli lodowe lizaki. Zrobilam je z tego co akurat mialam pod reka - z pomaranczy, ktore cierpliwie czekaly by w koncu cos z nich stworzyc ;)
Ghiaccioli sa latwe i szybkie do przygotowania i nie tak kaloryczne jak klasyczne lody, sa wiec swietna alternatywa dla osob bedacych na diecie. Zapraszam !
Z pomaranczy wycisnac dokladnie sok i wydrazyc w miare mozliwosci pulpe. Sok wraz z pulpa polaczyc z lyzka soku z cytryny i poslodzic do smaku (mozna pominac cukier). Przelac nastepnie do foremek i zamrozic. Najlepiej zostawic w zamrazarce na cala noc.
By sprawic dzieciom radosc przygotowalam tzw. ghiaccioli czyli lodowe lizaki. Zrobilam je z tego co akurat mialam pod reka - z pomaranczy, ktore cierpliwie czekaly by w koncu cos z nich stworzyc ;)
Ghiaccioli sa latwe i szybkie do przygotowania i nie tak kaloryczne jak klasyczne lody, sa wiec swietna alternatywa dla osob bedacych na diecie. Zapraszam !
Skladniki :
- pomarancze
- lyzka soku z cytryny (opcjonalnie)
- cukier do smaku (wg uznania)
Wykonanie :
Z pomaranczy wycisnac dokladnie sok i wydrazyc w miare mozliwosci pulpe. Sok wraz z pulpa polaczyc z lyzka soku z cytryny i poslodzic do smaku (mozna pominac cukier). Przelac nastepnie do foremek i zamrozic. Najlepiej zostawic w zamrazarce na cala noc.
Etykiety:
cytrusy,
desery,
lody i sorbety (gelati e sorbetti),
pomarancze
mercoledì 2 maggio 2012
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BIALA CZEKOLADA
Sezon truskawkowy juz w pelni (bynajmniej u nas na poludniu Wloch). By "oficjalnie " rozpoczac go takze na blogu - upieklam ciasto. Truskawki + biala czekolada naprawde swietnie do siebie pasuja! Ciacho w kazdym razie zrobione i juz zjedzone :)
Przepis znalazlam tutaj.
Skladniki :
Wykonanie :
Przepis znalazlam tutaj.
Skladniki :
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki soli
- 2 jajka
- 6 lyzek masla (okolo 90 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka ekstraktu cytrynowego (dalam 2 lyzki swiezo wycisnietego soku z cytryny)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
- 1/3 szklanki posiekanej bialej czekoladyWykonanie :
Maslo rozpuscic, zmiksowac z cukrem. Dodac jajka. Ponownie zmiksowac. Nastepnie do masy dodac sol,proszek do pieczenia, przesiana make i mleko.Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Do ciasta wmieszac truskawki, biala czekolade i sok z cytryny.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 45 minut w okraglej formie o srednicy 20 cm.
Etykiety:
ciasta,
czekolada,
truskawki (fragole)
Iscriviti a:
Post (Atom)