Pyszne i "atrakcyjne" pod wzgledem skladnikow ciasto. Zawiera ono nie tylko wspomniane w tytule semolino ale takze make razowa i cukier brazowy- tak by uczynic to ciasto lzejszym. Doskonale z filizanka kawy lub na deser dla dzieci. Polecam !
Skladniki :
- 1 szklanka* maki pszennej
- 1/2 szklanki maki razowej ( u mnie farina integrale di grano tenero)
- 1 szklanka cukru brazowego
- 1/3 szklanki semolino (mozna zastapic kasza manna)
-1/2 szklanki oleju (uzylam oleju arachidowego)
-3 dojrzale banany
-3 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 4 - 5 lyzek mleka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
-1/2 lyzeczki cynamonu
* Szklanka o pojemnosci 250 ml
Na polewe :
- okolo 70 g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek mleka
- 1/2 lyzki oleju
Wykonanie :
Banany rozgniesc widelcem, odstawic.
Make pszenna, razowa, proszek do pieczenia,sode, cynamon i semolino wymieszac razem w miseczce.
Jajka zmiksowac z cukrem. Dodac olej, jogurt naturalny i mleko - ponownie zmiksowac.
Do zmiksowanej masy jajeczno - olejowej dodac wymieszane wczesniej suche skladniki tj. make,proszek,sode,cynamon i semolino. Dodac takze rozgniecione banany. Wszystko razem krotko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do formy wylozonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 x 25 cm i piec w temp. 180 ° C przez 40- 45 minut.
Wystudzone ciasto polac przygotowana polewa czekoladowa.